De ingebeitelde namen maken geven deze oude grenspalen een heel eigen karakter. Bij meerdere palen zijn de namen opnieuw gemaakt. |
Alle palen zijn opnieuw geplaatst op strategische plekken, bij kerk, gemeentehuis of een gemeenteperk. Dat maakt ze minder geschikt voor een wandeling, maar voor de fiets is het een mooie serie. Op deze site zijn ze van Noord naar Zuid gerangschikt. Wellicht zijn er nog meer palen in deze serie, maar daar heb ik geen gegevens over.
Echter, eerst nog een oude grenssteen van deze grens, die we bij Reuver op de grens met Duitsland vinden, naast de NL-DE paal 430.
De tekst van het bijgaande bordje luidt: Deze steen (ook wel Grijze of Groene Steen genoemd) vormt een van de weinige oorspronkelijke grensmarkeringen tussen de hertogdommen Gelre en Gulick. Hij markeerde tevens het oostelijke beginpunt van de grens tussen de dorpen Beesel en Belfeld. De steen is voor het eerst op een kaart uit 1690 aangegeven, maar vermoedelijk staat hij hier al veel langer. Enkele 100-en m zuidelijker stond zijn soortgenoot de Witte Steen.
Hier is goed te zien hoe bij deze steen de naam is nagebeiteld.
Halve Maanweg op het industrie terrein van Holtum. Op de achtergrond zie je het water van het Julianakanaal
Het idee voor deze serie grenspalen is van Wilbert Janssen. Op zijn website is nog wat meer informatie over deze palen te lezen.